Kuvituskuva, kaksi ihmistä istuu puisella penkillä selin kameraan.

Surusta ja kriisistä voi selviytyä

"Älä pelkää äläkä lannistu. Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi kaikilla teilläsi." (Joos. 1:9)

Ihmismieltä voivat järkyttää monenlaiset yllättävät tapahtumat: läheisen menehtyminen, oma tai läheisen loukkaantuminen, sairastuminen, vammautuminen, työttömäksi jääminen tai rikoksen uhriksi joutuminen.

Tukea vaikeaan tilanteeseen voi saada esimerkiksi sairaalapastorilta, diakoniatyötekijöiltä tai papeilta. Katso täältä työntekijöidemme yhteystiedot.

Kirkko tukee vaikeuksien keskellä olevaa sekä käytännöllisten asioiden hoidossa että henkisessä selviämisessä. Apua pyytäviltä ei kysytä, ovatko he aktiivisia seurakunnassa tai kuuluvatko kirkkoon. Apu on tarjolla kaikille.

Palveleva Puhelin kuuntelee

Kirkon ylläpitämä Palveleva puhelin tarjoaa mahdollisuuden purkaa mieltä painavia asioita puhelimitse. Palvelevan puhelimen numero on kaikkialla Suomessa

• 0400 22 11 80 suomenkielisille ja
  • 0400 22 11 90 ruotsinkielisille

Vertaistukiryhmät avoinna kaikille

Kirkko tarjoaa henkilökohtaisen keskustelun lisäksi vertaistukiryhmiä erilaisiin elämäntilanteisiin. Seurakunnilla on ryhmiä muun muassa työttömille, päihdeongelmaisille, mielenterveyskuntoutujille, eronneille, läheisensä menettäneille ja masentuneille sekä vertaisryhmiä esimerkiksi huonokuuloisille, kehitysvammaisille tai näkövammaisille.

Jos haluat auttaa vaikeassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä, voit osallistua vapaaehtoistoimintaan. Voit esimerkiksi toimia vapaaehtoisena ystävänä tai olla mukana erilaisissa tempauksissa, joissa kerätään varoja apua tarvitsevien auttamiseksi.

Sururyhmät keväällä 2022

Hei, mitä sinulle ja surullesi kuuluu?
Tarvitsetko tukea ja haluatko keskustella muiden läheisensä menettäneiden kanssa?
Olet lämpimästi tervetullut sururyhmään.

Ensimmäinen ryhmä kokoontuu Kotkan seurakuntakeskuksella

• ke 19.1. klo 17–19
  • ke 26.1. klo 17–19
  • ke 9.2. klo 17–19
  • ke 2.3. klo 17–19
  • ke 23.3. klo 17–19

Ohjaajina pastori Anne Läheniemi ja diakoni Mariia Lemmetyinen.

Toinen ryhmä kokoontuu Karhulan seurakuntakeskuksella Alasalissa

• ke 30.3. klo 13–15
  • to 7.4. klo 13–15
  • to 21.4. klo 13–15
  • ke 4.5. klo 13–15
  • ke 25.5. klo 13–15

Ohjaajina pastori Petra Harju ja diakonissa Leila Vanhala.

Molempiin ryhmiin ilmoittautuminen Elise Hasaselle p. 040 196 7547. Ilmoittautumisaika: 7.-14.1.2022.

Vertaistukiryhmä itsemurhan tehneiden läheisille

Kotkassa aloittaa elokuussa 2022 vertaistukiryhmä itsemurhan tehneiden läheisille. Ryhmän järjestävät yhteistyössä Kotka-Kymin seurakunta, Kakspy ry ja Surunauha ry. Ryhmää ohjaavat diakoni Hanna Kokkomäki ja vertaistukija, Kakspyn Perhe- ja läheistyön kokemusohjaaja Pia.

Ryhmä kokoontuu 31.8. / 7.9. / 14.9. / 28.9. / 5.10. / 12.10. klo 17.30–19 Karhulan seurakuntakeskuksen Alasalissa.

Ilmoittautumiset ryhmään Hanna Kokkomäelle 044 7529 546 tai https://surunauha.net/kotka22

Mukaan voi tulla mukaan riippumatta siitä, kauanko menetyksestä on aikaa.

Kirkon diakoniatyöntekijät ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka auttavat monissa kriiseissä.

Apua elämän kriiseihin

Henkinen hyvinvointi on monipuolista mielen terveyttä. On paljon hyvinvointia tukevia seikkoja, mutta myös asioita jotka horjuttavat sitä. Toisinaan voi tulla tilanne, jolloin saattaa kysellä oman elämän mielekkyyttä. Tällaisista ajatuksista kannattaa jutella jonkun kanssa.

Henkinen hyvinvointi

Virkavapaalla. Sijainen Marjatta Kiukkonen.