Kotkan kirkko

Kotkan kirkko kesällä sankarihautausmaan puolelta kuvattuna.

Kirkkokatu 26, 48100 Kotka

040 196 7512 Vahtimestari

1500

Kotkan kirkko on toistaiseksi suljettuna remontin vuoksi.

Kotkan kirkko on suljettuna remontin vuoksi n. vuoteen 2024 saakka. Tilavarauksia ei oteta vastaan vuosille 2023-2024.

Urut, alttaritaulu ja ikkunat

Punatiilisen kirkon torni on hoikka ja ulottuu 54 metrin korkeuteen. Korkeat holvistot ja väljät sivuparvet antavat sisätilalle avaruutta. Kauniit pilarit jakavat kirkkosalin kolmeen laivaan. Sisustuksessa on runsaasti taidokkaita puuleikkauksia ja sorvauksia.

Kotkan kirkon urut on rakentanut Urkurakentamo Martti Porthan Oy. Barokkiurut vihittiin käyttöön adventtina 1998. Ne edustavat saksalaisen urkumestarin Gottfried Silbermannin luomaa rakennusperinnettä. Urut noudattavat Silbermannin vuonna 1714 rakentamien Freibergin tuomiokirkon pääurkujen ratkaisuja. Uruissa on 44 äänikertaa. 

Kirkon alttaritaulu on asetettu paikoilleen vuonna 1900. Taulun on maalannut Pekka Halonen. Taulun nimi on Tietäjien kumarrus (Kuninkaitten kumarrus), ja sen aiheena on itämaan tietäjien Jeesus-lapselle osoittama kunnioitus.

Kirkossa on erityisen vaikuttavat lasimaalausikkunat ja ruusuikkunat, jotka ovat kuusimetriset ja yli 2 000 lasipalasta kootut. Toisen ruusuikkunan keskusaiheena on Jumalan Karitsa, Agnus Dei. Toisessa teoksen keskellä on pelikaani, joka ruokkii poikasiaan omalla verellään.

Peruskorjaus valmistui 1999

Kirkossa tehtiin peruskorjaus, joka valmistui vuonna 1999. Korjaus- ja kunnostustyöt kestivät 11 vuotta. Peruskorjauksessa kirkkorakennus sai alkuperäisen asunsa ulkoa ja sisältä.

Sisäremonttiin kuului kirkon puhdistaminen ja alkuperäisen väriasun palauttaminen, mihin kuului ootrauksia ja runsaita kultauksia. Saarnastuolista, penkeistä ja muista puuosista kuorittiin pois harmaat maalikerrokset, jotka olivat 1960-luvulta. Maalipinnoista ja kultaustöistä vastasi konservaattori Seija Miettinen. Töiden suunnittelijoina olivat kotkalaiset arkkitehdit Juhani Randén ja Ulla Hovi.

Olli Poijärvi avustajineen entisöi alttaritaulun vuonna 1998.

Kirkon satavuotisjuhlan kunniaksi hankittiin uudet kirkkotekstiilit. Ne suunnitteli tekstiilitaiteilija Raija Rastas ja valmisti Suomen Käsityön Ystävät ry. Tekstiileissä on runsaasti meren symboliikkaa. Kotkalainen tekstiilitaiteilija Eija Rasinmäki lahjoitti kotikirkolleen vihkiryijyn.

Tornikellon kunnostustyö valmistui vuonna 2012.

Kotkan kirkko sijaitsee Kotkansaarella, aivan kaupungin keskustassa. Kirkko edustaa uusgoottilaista tyyliä. Kirkko on valmistunut 1898. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Josef Stenbäck. Kirkossa on noin 1 500 istumapaikkaa.

Lataa Kotkan kirkon esite

 

Virtuaaliesittely

Voit tehdä virtuaalikierroksen Kotkan kirkon sisällä klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

 

Esteettömyys

Korkeavuorenkadun puoleisesta päätyovesta pääsee kirkkoon hyvin luiskaa myöten. Ovella on soittokello. Alttarille ei pääse pyörätuolilla, mutta ehtoollinen jaetaan etupenkkiläisille ensin. Alttarin portaiden vasemmalla puolella on kaide. Kirkossa ei ole invawc:tä

Esteetön kulku Esteetön kulku
Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Lähes esteetön tila Lähes esteetön tila
wc wc