Uutiset

Uutislistaukseen

Pyhäinpäivän kynttilämeret kertovat kaipuusta

Pyhäinpäivän viikonloppuna hautausmaiden portit ovat auki yötä päivää, sillä ihmiset käyvät sankoin joukoin sytyttämässä kynttilöitä läheistensä haudoille. Hautausmaiden kappeleissa ja kirkoissa pidetään hartaushetkiä. Monen omainen tai ystävä on haudattu muualle, ja heille omistetut muistelupaikat täyttyvät kynttilöistä.

Marraskuussa, vuoden pimeimpään aikaan vietettävä pyhäinpäivä (aiemmin pyhäinmiestenpäivä) on Suomessa hiljainen ja harras päivä, jolloin omaiset vievät edesmenneiden läheistensä haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia. Kuolleiden muistelemisen lisäksi pyhäinpäivä muistuttaa jälleennäkemisen toivosta.

Jumalanpalveluksissa muistetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleita seurakuntalaisia. Monissa seurakunnissa luetaan heidän nimensä ja heidän muistokseen sytytetään kynttilöitä. Kirkoissa pyhäinpäivä on ollut viime vuosina neljänneksi tai viidenneksi suosituin kirkkovuoden pyhistä. Haudoilla käynti pyhäinpäivänä yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Suomessa pyhäinpäivää vietetään 31.10. ja 6.11. välisenä lauantaina. Vuonna 2022 pyhäinpäivä on 5.11.2022

Monien kulttuurien juhla-aika

Myöhäissyksystä on eri kulttuureissa vietetty juhlia, joissa liikutaan elämän ja kuoleman rajalla. Luontokin on kuihtumassa ja kuolemassa talven lähestyessä. Pohjoisen pallonpuoliskon pimeys muistuttaa sekin kuolemasta.

Pyhäinpäivän juuret ulottuvat ensimmäisille kristillisille vuosisadoille. Uskonsa tähden kuolleiden kristittyjen muistopäiviä vietettiin heidän kuolinpäivinään. 300-luvulla ryhdyttiin viettämään erillisten muistopäivien lisäksi yhteistä kaikkien pyhien päivää.

Nykyisessä pyhäinpäivässä yhdistyy kaksi keskiaikaista kirkollista juhlapäivää, kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä. Päivässä on myös muistumia muinaissuomalaisesta kekrijuhlasta, jota vietettiin satokauden lopuksi.

Kekri tai köyri on Suomessa vietetty myöhäissyksyn juhla. Elämän ja kuoleman juhlia maailmalla ovat myös amerikkalainen pyhäinpäivän aatto halloween, joka pohjautuu kelttiläiseen samhain-juhlaan, sekä meksikolaisen kulttuurin kuolleiden päivä, Dia de los Muertos.

Pyhäinpäivä 5.11.2022 Kotka-Kymin seurakunnassa

 

Pyhäinpäivän kynttiläkirkot:

Pyhäinpäivän kynttiläkirkoissa muistamme viime pyhäinpäivän jälkeen haudan lepoon siunattuja seurakuntamme jäseniä sytyttämällä heille muistokynttilän.

  • La 5.11. klo 13 Kymin kirkossa muistamme viime pyhäinpäivän jälkeen siunattuja seurakuntamme jäseniä sukunimen alkukirjaimen mukaan aakkosissa A-K.
  • La 5.11. klo 15 Kymin kirkossa muistamme viime pyhäinpäivän jälkeen siunattuja seurakuntamme jäseniä sukunimen alkukirjaimen mukaan aakkosissa L-Q.
  • La 5.11. klo 17 Kymin kirkossa muistamme viime pyhäinpäivän jälkeen siunattuja seurakuntamme jäseniä sukunimen alkukirjaimen mukaan aakkosissa R-Ö.

Muut pyhäinpäivän tapahtumat:                       

  •              klo 10 Pyhäinpäivän messu Kotkan srk-keskuksessa
  •              klo 10-15 Papit ja kahvikärry Ruustinna Parikan hautausmaalla
  •              klo 19 Pyhäinpäivän iltarukous Langinkosken kirkossa

                            

18.10.2022 13.57