Kuvituskuva, kaksi ihmistä istuu puisella penkillä selin kameraan.

Surusta ja kriisistä voi selviytyä

"Älä pelkää äläkä lannistu. Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi kaikilla teilläsi." (Joos. 1:9)

Ihmismieltä voivat järkyttää monenlaiset yllättävät tapahtumat: läheisen menehtyminen, oma tai läheisen loukkaantuminen, sairastuminen, vammautuminen, työttömäksi jääminen tai rikoksen uhriksi joutuminen.

Tukea vaikeaan tilanteeseen voi saada esimerkiksi sairaalapastorilta, diakoniatyötekijöiltä tai papeilta. Katso täältä työntekijöidemme yhteystiedot.

Kirkko tukee vaikeuksien keskellä olevaa sekä käytännöllisten asioiden hoidossa että henkisessä selviämisessä. Apua pyytäviltä ei kysytä, ovatko he aktiivisia seurakunnassa tai kuuluvatko kirkkoon. Apu on tarjolla kaikille.

Palveleva Puhelin kuuntelee

Kirkon ylläpitämä Palveleva puhelin tarjoaa mahdollisuuden purkaa mieltä painavia asioita puhelimitse. Palvelevan puhelimen numero on kaikkialla Suomessa

  • 0400 22 11 80 suomenkielisille ja
  • 0400 22 11 90 ruotsinkielisille

Vertaistukiryhmät avoinna kaikille

Kirkko tarjoaa henkilökohtaisen keskustelun lisäksi vertaistukiryhmiä erilaisiin elämäntilanteisiin. Seurakunnilla on ryhmiä muun muassa työttömille, päihdeongelmaisille, mielenterveyskuntoutujille, eronneille, läheisensä menettäneille ja masentuneille sekä vertaisryhmiä esimerkiksi huonokuuloisille, kehitysvammaisille tai näkövammaisille. 

Jos haluat auttaa vaikeassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä, voit osallistua vapaaehtoistoimintaan. Voit esimerkiksi toimia vapaaehtoisena ystävänä tai olla mukana erilaisissa tempauksissa, joissa kerätään varoja apua tarvitsevien auttamiseksi.

Sururyhmät keväällä 2023 - Sururyhmistä tukea

Lämmin tervehdys Sinulle, joka olet kokenut menetyksen

Sururyhmä on tarkoitettu Sinulle, joka olet menettänyt läheisesi hiljattain.

Kotka-Kymin seurakunta järjestää kevätkaudella 2023 kaksi sururyhmää. Näissä vertaisryhmissä voit keskustella ja kuunnella, jakaa ajatuksia tai vain olla hiljaa. Tärkeää on saada kokemus, ettet ole surusi kanssa yksin. Sururyhmien toiminnan tarkoitus on välittää osallistujille lohdutusta ja rohkaisua.  Molemmissa ryhmissä toimintaa on tukemassa pappi ja diakoni.

Kevätkauden ryhmät

Kevään ensimmäinen ryhmä

Keskiviikkoisin 29.3. klo 18–20 Langinkosken kirkolla (Langinkoskentie 1) sekä keskiviikkona 5.4. klo 18–20 Kotkan srk-keskuksessa (Mariankatu 14)

Ohjaajina Tuomi Larvi ja Mariia Lemmetyinen

Ilmoittautumiset ja lisätiedot 26.2. mennessä:
Ilmoittautuminen kevään ensimmäiseen sururyhmään tästä linkistä

 tai puhelimitse:
Hannamaria Yliraudanjoki, auttamistyön pappi
Voit soittaa tai lähettää viestin numeroon 040 196 7547

Kevään toinen ryhmä

Keskiviikkona 26.4. ja 3.5. klo 15–17, keskiviikkona 17.5. klo 13–15 Karhulan srk-keskuksen Boxi (Karhulantie 31) sekä torstaina 1.6. ja 8.6. klo 15–17 Helilän srk-talo (Suntionkatu 18)

Ohjaajina Enna Järnstedt ja Leila Vanhala

Ilmoittautumiset ja lisätiedot 23.4. mennessä:

Ilmoittautuminen kevään toiseen sururyhmään tästä linkistä 
 tai puhelimitse:
Hannamaria Yliraudanjoki, auttamistyön pappi
Voit soittaa tai lähettää viestin numeroon 040 196 7547

Huomaathan, että sururyhmä on kiinteä ryhmä, johon liitytään ensimmäisellä kerralla ja kuulutaan koko ryhmän keston ajan.

Lisätiedot auttamistyön pappi Hannamaria Yliraudanjoki, hannamaria.yliraudanjoki@evl.fi, 040 196 7547

Kirkon diakoniatyöntekijät ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka auttavat monissa kriiseissä.

Apua elämän kriiseihin

Henkinen hyvinvointi on monipuolista mielen terveyttä. On paljon hyvinvointia tukevia seikkoja, mutta myös asioita jotka horjuttavat sitä. Toisinaan voi tulla tilanne, jolloin saattaa kysellä oman elämän mielekkyyttä. Tällaisista ajatuksista kannattaa jutella jonkun kanssa. 

Henkinen hyvinvointi