Surusta ja kriisistä voi selviytyä

"Älä pelkää äläkä lannistu. Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi kaikilla teilläsi." (Joos. 1:9)

Ihmismieltä voivat järkyttää monenlaiset yllättävät tapahtumat: läheisen menehtyminen, oma tai läheisen loukkaantuminen, sairastuminen, vammautuminen, työttömäksi jääminen tai rikoksen uhriksi joutuminen.

Tukea vaikeaan tilanteeseen voi saada esimerkiksi sairaalapastorilta, diakoniatyötekijöiltä tai papeilta.

Apua elämän kriiseihin

Kirkko tukee vaikeuksien keskellä olevaa sekä käytännöllisten asioiden hoidossa että henkisessä selviämisessä. Apu on tarjolla kaikille – aktiivisuus seurakunnassa tai kirkon jäsenyys eivät ole avun saannin edellytyksiä.

Kirkon diakoniatyöntekijät ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka auttavat monissa kriiseissä. Kotka-Kymin seurakunnan diakoniatyöntekijöiden yhteystiedot löydät täältä

Palveleva Puhelin kuuntelee

Kirkon ylläpitämä Palveleva puhelin tarjoaa mahdollisuuden purkaa mieltä painavia asioita puhelimitse. Palvelevan puhelimen numero on kaikkialla Suomessa

• 0400 22 11 80 suomenkielisille ja
  • 0400 22 11 90 ruotsinkielisille

Vertaistukiryhmät avoinna kaikille

Kirkko tarjoaa henkilökohtaisen keskustelun lisäksi vertaistukiryhmiä erilaisiin elämäntilanteisiin. Seurakunnilla on ryhmiä muun muassa työttömille, päihdeongelmaisille, mielenterveyskuntoutujille, eronneille, läheisensä menettäneille ja masentuneille sekä vertaisryhmiä esimerkiksi huonokuuloisille, kehitysvammaisille tai näkövammaisille.

Halutessasi auttaa vaikeassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä voit osallistua vapaaehtoistoimintaan. Voit esimerkiksi toimia vapaaehtoisena ystävänä tai olla mukana erilaisissa tempauksissa, joissa kerätään varoja apua tarvitsevien auttamiseksi.

Sururyhmät syksyllä 2020

Hei, mitä sinulle ja surullesi kuuluu?
Tarvitsetko tukea ja haluatko keskustella muiden läheisensä menettäneiden kanssa?
Olet lämpimästi tervetullut sururyhmään.

Ryhmä 1 kokoontuu Karhulan seurakuntakeskuksen Alasalissa klo 17-19 ke 2.9., ke 9.9., ke 23.9., ke 7.10. ja ke 28.10. Ohjaajina papit Elise Hasanen ja Anne Läheniemi. Ilmoittautuminen Elise Hasaselle ajalla 5.-22.8. p.040 196 7547.

Ryhmä 2 kokoontuu Kotkan seurakuntakeskuksella klo 13-15 to 15.10., to 29.10., to 12.11., to 26.11. ja to 17.12. Ohjaajina papit Tuomi Larvi ja Juha Ropponen. Ilmoittautuminen Tuomille 30.9.2020 mennessä p.044 762 9488. Jos läheisesi kuolemasta on kulunut vasta viikkoja, niin on hyvä ilmoittautua tähän syksyn jälkimmäiseen ryhmään.

Vertaistukiryhmä itsemurhan tehneiden läheisille Karhulan srk-keskuksessa klo 17.30-19.30 ke 7.10., 21.10., 4.11., 25.11., 9.12. ja 13.1 klo 17.30–19.00. Ilmoittautumiset Hanna Kokkomäelle 044 7529 546 tai https://surunauha.net/kotka20. Ryhmän järjestävät yhteistyössä Kotka-Kymin seurakunta ja Surunauha ry. Ryhmää ohjaavat diakoni Hanna Kokkomäki ja Surunauhan vertaistukija Pia.

Vertaistukiryhmä henkirikoksen uhrina läheisen menettäneille Karhulan seurakuntakeskuksen Alasalissa klo 17.30-20.00 ke 30.9., 14.10., 18.11. ja 16.12. Ohjaajina toimi vertaistukihenkilö yhdessä diakoni Hanna Kokkomäen kanssa. Ryhmän järjestävät yhdessä Huoma - Henkirikoksen uhrien läheiset ry ja Kotka-Kymin seurakunta. Ryhmään on hyvä tulla, jos omasta menetyksestä on kulunut vähintään noin vuosi. Ilmoittautumiset Huoman toimistolle numeroon 050 401 2230 tai sähköpostitse toimisto@huoma.fi.

Apua elämän kriiseihin

Henkinen hyvinvointi on monipuolista mielen terveyttä. On paljon hyvinvointia tukevia seikkoja, mutta myös asioita jotka horjuttavat sitä. Toisinaan voi tulla tilanne, jolloin saattaa kysellä oman elämän mielekkyyttä. Tällaisista ajatuksista kannattaa jutella jonkun kanssa.

Henkinen hyvinvointi