Uutiset

Uutislistaukseen

Pyhäinpäivän kynttilämeret kertovat kaipuusta

Pyhäinpäivän viikonloppuna hautausmaiden portit ovat auki yötä päivää, sillä ihmiset käyvät sankoin joukoin sytyttämässä kynttilöitä läheistensä haudoille. Hautausmaiden kappeleissa ja kirkoissa pidetään hartaushetkiä. Monen omainen tai ystävä on haudattu muualle, ja heille omistetut muistelupaikat täyttyvät kynttilöistä.

Hautakynttilöitä haudalla.

 

Marraskuussa, vuoden pimeimpään aikaan vietettävä pyhäinpäivä (aiemmin pyhäinmiestenpäivä) on Suomessa hiljainen ja harras päivä, jolloin omaiset vievät edesmenneiden läheistensä haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia. Kuolleiden muistelemisen lisäksi pyhäinpäivä muistuttaa jälleennäkemisen toivosta.

 

Jumalanpalveluksissa muistetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleita seurakuntalaisia. Monissa seurakunnissa luetaan heidän nimensä ja heidän muistokseen sytytetään kynttilöitä. Kirkoissa pyhäinpäivä on ollut viime vuosina neljänneksi tai viidenneksi suosituin kirkkovuoden pyhistä. Haudoilla käynti pyhäinpäivänä yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Suomessa pyhäinpäivää vietetään 31.10. ja 6.11. välisenä lauantaina. Vuonna 2021 pyhäinpäivä on 6.11.2021

 

Monien kulttuurien juhla-aika

Myöhäissyksystä on eri kulttuureissa vietetty juhlia, joissa liikutaan elämän ja kuoleman rajalla. Luontokin on kuihtumassa ja kuolemassa talven lähestyessä. Pohjoisen pallonpuoliskon pimeys muistuttaa sekin kuolemasta.

 

Pyhäinpäivän juuret ulottuvat ensimmäisille kristillisille vuosisadoille. Uskonsa tähden kuolleiden kristittyjen muistopäiviä vietettiin heidän kuolinpäivinään. 300-luvulla ryhdyttiin viettämään erillisten muistopäivien lisäksi yhteistä kaikkien pyhien päivää.

 

Nykyisessä pyhäinpäivässä yhdistyy kaksi keskiaikaista kirkollista juhlapäivää, kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä. Päivässä on myös muistumia muinaissuomalaisesta kekrijuhlasta, jota vietettiin satokauden lopuksi.

Kekri tai köyri on Suomessa vietetty myöhäissyksyn juhla. Elämän ja kuoleman juhlia maailmalla ovat myös amerikkalainen pyhäinpäivän aatto halloween, joka pohjautuu kelttiläiseen samhain-juhlaan, sekä meksikolaisen kulttuurin kuolleiden päivä, Dia de los Muertos.

 

 

Pyhäinpäivä 6.11.2021 Kotka-Kymin seurakunnassa

 

Pyhäinpäivän kynttiläkirkot

Pyhäinpäivän kynttiläkirkoissa muistamme viime pyhäinpäivän jälkeen haudan lepoon siunattuja seurakuntamme jäseniä sytyttämällä heille muistokynttilän.

 

  • Kymin kirkossa klo 16 muistamme Helilän hautausmaalle, Helilän kappelihautausmaalle ja Kymin vanhalle hautausmaalle sekä Hurukselan ja Kirkonmaan hautausmaille haudattuja.
  • Kotkan kirkossa klo 16 muistamme Parikan, Mussalon ja Kotkan vanhalle hautausmaalle haudattuja sekä mereen tai muualle haudattuja.
  • Metsäkulman siunauskappelissa klo 14 muistamme Metsäkulman hautausmaalle haudattuja.
  • Laajakosken kappelissa klo 16 muistamme Laajakosken hautausmaalle haudattuja.

 

 

 

 

 

Muut pyhäinpäivän tapahtumat:                      

  • klo 10 Pyhäinpäivän messu Langinkosken kirkossa
  • klo 11-15 Papit ja kahvikärry Ruustinna Parikan hautausmaalla
  • klo 17-18 Kotkan, Kymin ja Langinkosken kirkot avoinna hiljentymiselle
  • klo 18-19 #VALOA ikkunoissa. Sytytä yksi kynttilä ikkunallesi klo 18-19 väliseksi ajaksi tuomaan valoa

 

 

           

 

               

25.10.2021 08.00