Uutiset

Uutislistaukseen

Piispat vetoavat rauhan puolesta ja Ukrainan auttamiseksi

Paastovetoomus Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispoilta

Olemme järkyttyneitä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Sydämemme särkyy nähdessämme ihmisten joutuvan sodan jalkoihin. Sadat tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja pakenemaan sotaa. Heidän joukossaan on paljon naisia, lapsia ja vanhuksia. 

Paastonaika kutsuu rauhan ja oikeudenmukaisuuden tekoihin. Venäjän hyökkäys on rikos kansainvälistä oikeutta ja synti Jumalaa vastaan. Kristinuskon ydinsanoma kärsivästä Kristuksesta on sanoma sovituksesta, sovinnosta ja rauhasta. Kristus itse kutsuu rauhantekijöitä Jumalan lapsiksi. Vetoamme kaikkiin, jotka kantavat vastuun Venäjän sotatoimien käynnistämisestä ja mahdollistamisesta. Tehkää kaikkenne hyökkäyksen pysäyttämiseksi. Vetoamme Venäjän ortodoksiseen kirkkoon ja muihin Venäjän uskonnollisiin yhteisöihin, että ne toimisivat sodan pysäyttämiseksi ja rauhan puolesta.  

Paastonaika kutsuu kääntämään katseemme pois itsestä lähimmäisen hätään. Pyydämme auttamaan sodasta kärsiviä ukrainalaisia osallistumalla keräyksiin Kirkon Ulkomaanavun, Suomen Lähetysseuran tai muiden avustusjärjestöjen kautta.  

Sotaa pakenevat lähimmäisemme voivat pian olla maassamme etsimässä turvaa. Silloin olemme valmiina auttamaan heitä ja ottamaan heidät vastaan. 

Keskuudessamme eläviä venäläisiä ei pidä syyttää sodasta. Vihaa ei saa kohdistaa heihin, vaan heitä on kohdeltava lähimmäisinä.

Paastonaika kutsuu syvemmälle hengelliseen elämään. Pyydämme edelleen seurakuntia ja kaikkia kristittyjä ja hyvän tahdon ihmisiä rukoukseen rauhan puolesta, Ukrainan kansan puolesta, väkivallan ja pelon keskellä elävien puolesta sekä niiden puolesta, joiden käsissä ovat rauhan avaimet.  

Herra, armahda meitä. 

Paastonajan alkaessa 2022 

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat  

Tapio Luoma, arkkipiispa 

Matti Repo, Tampereen piispa 

Seppo Häkkinen, Mikkelin piispa 

Jari Jolkkonen, Kuopion piispa 

Teemu Laajasalo, Helsingin piispa 

Jukka Keskitalo, Oulun piispa 

Kaisamari Hintikka, Espoon piispa 

Bo-Göran Åstrand, Porvoon piispa 

Mari Leppänen, Turun arkkihiippakunnan piispa 

Matti Salomäki, Lapuan piispa 

 

2.3.2022 08.16