Missä olet Jumala? 

Maailman kuohunta ei jätä meitä rauhaan tänäkään pääsiäisenä. Uutiskuvat piirtävät silmien eteen mittaamattoman tuhon Ukrainassa ja Gazassa. Talojen, kylien ja ihmisten rauniot. Tuhon keskellä nousee väistämättä kysymys: missä olet Jumala?  

Tuo sama kysymys nousi Jeesuksen huulilta ristintuskassa: Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut? Ristillä Jumalan Poika syöksyi pimeyteen. Mutta Jumala on syvimmässäkin pimeydessä. Siksi pääsiäistä sanotaan ristin ja ylösnousemuksen juhlaksi. Pääsiäinen kertoo kärsimyksestä, pimeydestä, hylkäämisestä, tuskastakin. Mutta se kertoo myös ylösnousemuksesta, valosta ja toivosta. Siitä, että elämä voittaa kuoleman.  

Pitkäperjantaina ihmisyys tekee konkurssin. Pääsiäistä edeltävät tapahtumat paljastavat ihmisen pahuuden. Väkivalta ja petturuus näyttävät saavan vallan. Sen merkkinä alttari verhotaan mustaan kiirastorstaina. Kirkko ja koko maailma hiljenee. Pimeys valtaa alaa.  

Jokainen, joka on kärsinyt, kohdannut kuoleman surua tai ahdistusta, tietää kuinka musertavalta pimeys voi tuntua. Jumala oletko hylännyt maailman? Jumalani, oletko hylännyt minut? 

Jumalan vastaus on kirkkauden voitto. Mustinkin pimeys tiivistyy häikäiseväksi valoksi. Kristillinen mystiikan traditio puhuu pimeydestä, josta tulee lopulta niin kirkasta, että se häikäisee. Siinä on ylösnousemuksen kirkkaus. 

Pitkäperjantain virressä lauletaan: En, rakas Jeesus, ymmärtää voi kärsimystäsi, vaan luotan, että sovitit myös minun syntini. Emme ehkä voi ymmärtää ristin ja ylösnousemuksen mysteeriä, mutta saamme luottaa siihen, että Kristuksen kirkkaus voittaa. Pääsiäisenä haudan täydellinen pimeys räjähtää taivaalliseksi valoksi. Elämä voittaa kuoleman.

Jumala on synkimmässäkin ihmisyyden kärsimyksessä ja pimeydessä. Hän on Kristuksessa kärsinyt kuoleman haavat. Pitkäperjantain veren punaiset ruusut eivät kerro häviöstä, vaan ne kertovat voitosta. Jumala muuttaa kuoleman elämäksi.  

Älä pelkää, minä olen sinun kanssasi! Älä arkana pälyile ympärillesi -- minä olen sinun Jumalasi. Minä vahvistan sinua, minä autan sinua, minä tuen sinua vakaalla, lujalla kädelläni (Jes 41:10) 

Riemullista ylösnousemuksen juhlaa!  

 

Mari Parkkinen
Kirjoittaja on Mikkelin hiippakunnan piispa.

Alttarilla on maljakoissa punaisia ruusuja.
Pitkäperjantain verenpunaiset ruusut eivät kerro häviöstä, vaan ne kertovat voitosta.